Hoe likdoorn verwijderen? 8 Praktische tips en advies

Likdoorns, ook bekend als eeltknobbels, zijn pijnlijke, harde plekken op de huid die zich meestal vormen op de voetzolen of rond de tenen. Ze ontstaan als gevolg van wrijving of druk op een specifiek gebied van de voet. Likdoorns kunnen het lopen bemoeilijken en ongemak veroorzaken.

Gelukkig zijn er verschillende praktische tips en adviezen die je kunnen helpen om likdoorns effectief te verwijderen en verlichting te bieden. In dit artikel zullen we je voorzien van acht handige tips om je te helpen likdoorns te verwijderen en enkele producten aanbevelen die je kunt gebruiken tegen likdoorns.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een verdikte, harde plek op de huid die ontstaat door wrijving en druk. Likdoorns worden meestal aangetroffen op de voetzolen of rond de tenen. Ze kunnen pijnlijk zijn en het lopen bemoeilijken.

Waarom ontstaan likdoorns?

Likdoorns ontstaan door overmatige wrijving of druk op een specifiek gebied van de voet. Dit kan worden veroorzaakt door het dragen van oncomfortabele schoenen, te strakke sokken of panty’s, of door veel lopen of staan. Ook een afwijkende stand van de voeten of tenen, overgewicht of het dragen van hoge hakken kunnen extra druk veroorzaken waardoor likdoorns ontstaan.

Symptomen van likdoorns

De symptomen van likdoorns zijn onder andere:

 • Harde, verdikte huid
 • Pijn of ongemak bij het lopen
 • Gevoeligheid of pijn bij het aanraken van de likdoorn
 • Soms een gele kleur op de likdoorn

Hoe kun je likdoorns voorkomen?

Om likdoorns te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Draag comfortabele schoenen die goed passen.
 • Vermijd het dragen van te strakke sokken of panty’s.
 • Gebruik inlegzolen of steunzolen om de druk op de voeten te verminderen.
 • Zorg voor goede voethygiëne en houd de huid gehydrateerd.

Tips voor het verwijderen van likdoorns

Hier zijn enkele handige tips om likdoorns te verwijderen:

Week je voeten in warm water

Het weken van je voeten in warm water helpt om de harde huid van de likdoorn zacht te maken. Voeg een beetje zout of een scheutje azijn toe aan het water voor een beter effect. Week je voeten ongeveer 10-15 minuten en wrijf daarna voorzichtig de likdoorn weg met een puimsteen.

Gebruik een puimsteen of eeltvijl

Een puimsteen of eeltvijl kan helpen om de dikke huid van de likdoorn te verwijderen. Gebruik de puimsteen of eeltvijl voorzichtig om de harde huidlaag weg te vijlen. Doe dit regelmatig totdat de likdoorn volledig is verdwenen.

Gebruik likdoornpleisters

Likdoornpleisters zijn speciale pleisters die salicylzuur bevatten. Breng de likdoornpleister aan op de likdoorn en laat deze enkele dagen zitten. Het salicylzuur zal de likdoorn helpen oplossen en verwijderen. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Draag comfortabele schoenen

Het dragen van comfortabele schoenen is essentieel om likdoorns te voorkomen en te behandelen. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste schoenen:

 • Kies schoenen met de juiste pasvorm

Zorg ervoor dat de schoenen goed passen en voldoende ruimte bieden voor je tenen. Vermijd te smalle of te strakke schoenen, omdat deze druk op de voeten kunnen veroorzaken.

 •  Gebruik inlegzolen of steunzolen

Inlegzolen of steunzolen kunnen helpen om de druk gelijkmatig over de voeten te verdelen en likdoorns te voorkomen. Ze bieden extra demping en ondersteuning.

 •  Vermijd het dragen van strakke sokken of panty’s

Strakke sokken of panty’s kunnen wrijving en druk op de voeten veroorzaken, wat likdoorns kan veroorzaken. Draag sokken en panty’s die goed passen en voldoende ruimte bieden voor de tenen.

Raadpleeg een podotherapeut of huisarts

Als je last hebt van hardnekkige likdoorns of als je niet zeker bent hoe je ze moet behandelen, is het raadzaam om een podotherapeut of huisarts te raadplegen. Zij kunnen je professioneel advies en behandeling bieden.

Productaanbevelingen voor likdoornverwijdering

Hier zijn enkele producten die je kunt gebruiken voor het verwijderen van likdoorns:

Likdoornpleisters met salicylzuur

Likdoornpleisters met salicylzuur kunnen helpen bij het oplossen en verwijderen van likdoorns. Breng de pleisters aan volgens de instructies op de verpakking.

Eeltvijl

Een eeltvijl is handig om de harde huidlaag van likdoorns weg te vijlen. Gebruik de eeltvijl voorzichtig en regelmatig voor de beste resultaten.

Scholl Voetvijl 

 • Makkelijk vast te houden
 • Wasbaar
 • Groffe en fijne zijde

Voetbad met eucalyptusolie

Een voetbad met eucalyptusolie kan helpen om de huid te verzachten en likdoorns gemakkelijker te verwijderen. Voeg een paar druppels eucalyptusolie toe aan warm water en week je voeten gedurende 10-15 minuten.

Eucalyptus Olie 

Eucalpytus olie beter slapen

 • Duurzaam
 • Pipet wordt meegeleverd

Conclusie: Hoe kun je een likdoorn bestrijden?

Het verwijderen van likdoorns kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende effectieve methoden beschikbaar. Een populaire optie is het weken van de voeten in warm water om de harde huid te verzachten. Vervolgens kun je een puimsteen of eeltvijl gebruiken om voorzichtig de likdoorn weg te vijlen.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van likdoornpleisters met salicylzuur. Deze pleisters helpen de likdoorn op te lossen en te verwijderen. Het is belangrijk om de pleisters volgens de instructies te gebruiken en ze regelmatig te vervangen

Als de likdoorn hardnekkig is of als je twijfelt over de beste aanpak, is het verstandig om een podotherapeut of huisarts te raadplegen. Deze professionals kunnen je advies op maat geven en indien nodig medische behandeling bieden.

Voorkomen is beter dan genezen.

Onthoud dat het voorkomen van likdoorns net zo belangrijk is als het verwijderen ervan. Zorg ervoor dat je comfortabele schoenen draagt die goed passen, vermijd strakke sokken of panty’s en verzorg je voeten regelmatig.

Hoe lang duurt het voordat een likdoorn verdwijnt?

De tijd die nodig is om een likdoorn te verwijderen, kan variëren. Het hangt af van de grootte en ernst van de likdoorn, evenals de gekozen behandelmethode. Over het algemeen kan het enkele weken duren voordat een likdoorn volledig verdwijnt.

Is een likdoorn besmettelijk?

Likdoorns zijn niet besmettelijk. Likdoorns worden veroorzaakt door constante wrijving of druk op een specifiek gebied van de huid. Ze worden meestal niet veroorzaakt door een infectie of door contact met anderen.

Kan ik likdoorns zelf behandelen zonder professionele hulp?

In de meeste gevallen kunnen likdoorns thuis worden behandeld. Echter, als je twijfelt, als de likdoorn aanhoudt of als je diabetes hebt, is het raadzaam om een podotherapeut of huisarts te raadplegen. Lees meer over likdoorns op thuisarts.nl

Is het dragen van hoge hakken slecht voor likdoorns?

Ja, het dragen van hoge hakken kan de kans op likdoorns vergroten. Hoge hakken veroorzaken extra druk op de voeten en kunnen wrijving veroorzaken, wat likdoorns kan bevorderen.

Hoe kan ik likdoorns voorkomen?

Likdoorns kunnen worden voorkomen door comfortabele schoenen te dragen die goed passen, het dragen van de juiste sokken, het gebruik van inlegzolen of steunzolen en het regelmatig verzorgen van je voeten.

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Volg DeTopProducten

- Advertisement -spot_img
Recente berichten