Per 1 juli rookmelder verplicht! Waar moet je op letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een rookmelder?

Ben je van plan om een rookmelder te kopen? Dat is natuurlijk een heel goed idee, met een rookmelder kan je de kans op fatale ongelukken bij brand tot wel 80% verminderen! Maar waar kan je het beste op letten bij de keuze van een rookmelder? Dat lees je in deze blog!

DeTopProducten tip:
Per 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht in elke woning. Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder (bij voorkeur in de vluchtweg) geplaatst moet worden.

Eisen van een rookmelder

Let bij de aanschaf van een rookmelder op de keuringen, belangrijk is dat hij CE gekeurd is en dat hij voldoet aan de Europese norm 14604 ( (N)EN-14604 certificaat ). Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. Alle rookmelders op Bol.com zijn voorzien van de juist certificaten.

Batterijduur rookmelder

Bovendien zijn er aanzienlijke verschillen in de batterijduur van melders. De goedkoopste melders hebben bijvoorbeeld een 9v-batterij die eenmaal per jaar moet worden vervangen. Duurdere lithium-ionbatterijmodellen kunnen 5 tot 10 jaar meegaan. Omdat 10 jaar vaak de levensduur van de rookmelder is, moet deze volledig worden vervangen. Als je niet met batterijen te maken wilt hebben, zijn er melders die op netstroom werken!

Slimme en koppelbare melders

Slimme rookmelder aan plafond

Sommige melders die zijn ook voorzien van extra technische snufjes. Bepaalde modellen kan je bijvoorbeeld draadloos met elkaar koppelen zodat alle gekoppelde melders alarm geven als er eentje rook detecteert, ideaal dus voor grotere woningen. De meest geavanceerde oplossingen laten je zelfs hitte en CO2 melders aan dit systeem toevoegen.

Samenvatting kiezen van een rookmelder:

Rookmelders die komen in alle maten, gewichten, vormen en kleuren maar check zeker altijd het volgende: Koop altijd optische rookmelders en geen ionische. Controleer goed de keuringen en let op de aanwezigheid van CE keurmerk en de norm EN-14604. Tot slot rookmelders met langere batterijduur en draadloos koppelbare functie zijn een stuk handiger dan de goedkopere modellen, ze zijn de investeringen vast en zeker waard!

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Volg DeTopProducten

- Advertisement -spot_img
Recente berichten